Novetats de la Processó i Dansa de la Mort de Verges 2022

04/04/2022

Després de dos anys d’aturada obligatòria per la pandèmia de la Covid-19, el poble de Verges es prepara per un nou Dijous Sant. La Processó i la Dansa de la Mort de Verges tornaran a sortir al carrer aquest proper 14 d’abril, en el que és l’esdeveniment més multitudinari que viu el poble vergelità cada any. Un dia que compta amb la participació de tot un poble, amb més de 400 persones entre actors i figurants. Fa tres setmanes que s’han posat a la venta les entrades i ja s’ha venut el 70% de l’aforament total. Enguany, el poble es prepara amb força i il·lusió per tornar-hi. I ho fa amb diverses novetats importants.

Novetats

En primer lloc, l’Associació de la Processó de Verges ha aprofitat l'aturada de la pandèmia per renovar totalment el seu web que ja és accessible a http://www.laprocesso.cat. Es tracta d’un espai web molt  més visual amb una estètica renovada i moderna i preparat per créixer en continguts. A banda de tota la informació relativa a la festa s'hi incorporen una secció de notícies, una botiga online i, l'accés a l'arxiu de la festa que  s'anirà digitalitzant de mica en mica en els propers anys.

En segon lloc, una altra de les novetats la podrem veure en el quadre de Les Manages que per primera vegada a la història comptarà amb personatges femenins a les seves files. A més, enguany estrenaran uns nous tabals que es van presentar fa poc al poble.

Un altre dels quadres que també gaudiran de novetats és la tradicional Dansa de la Mort, que aquest any estrenaran cascos nous. Després de la renovació del vestuari que fa uns anys va portar a terme l’artista Jordi Rodríguez Amat amb els actuals vestits d’esquelets, enguany s’estrenaran uns casos nous dissenyats pels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

La Processó de Verges i la Dansa de la Mort, candidates a ser Patrimoni Cultural de la Humanitat
 
Fruit d’una iniciativa d’un grup de col·laboradors relacionats amb la Processó de Verges, es va començar a treballar ja fa un temps un projecte per endegar les gestions per a incloure la Processó de Verges i la Dansa de la Mort en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural de la Humanitat. El projecte ja ha passat passat per l’Assemblea de l’Associació de la Processó de Verges i s’ha aprovat en Ple Municipal de l’Ajuntament de Verges, i ara està en mans de la Generalitat de Catalunya per tal d’iniciar el procés i les gestions pertinents.

El valor i l’excepcionalitat d'aquesta manifestació cultural comptava ja amb el reconeixement oficial de Festa Tradicional d’Interès Nacional (decret 413/1983, de 30 de setembre. Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 373, de 9 d’octubre de 1983), que posteriorment fou requalificada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional en virtut de l’Acord de Govern GOV/223/2010, de 23 de novembre, (DOGC núm. 5765, de 30 de novembre de 2010).

Comprar entrades