Els actes de la tarda de Dijous Sant comencen a dos quarts de cinc a l’església parroquial on té lloc la celebració litúrgica pròpia d’aquesta diada, l’Ofici solemne, que està relacionat amb l’antic ofici de Fasos (suprimit pel Concili Vaticà II) i la vetlla del Sant Crist. Una vegada finalitzat l’ofici, les Manages entren solemnement a l’església i fan una reverència col·lectiva a davant l’altar. Aquest acatament, que rememora l’antiga vetlla del Sepulcre, és actualment el primer acte de la celebració vergelitana.
Cap a les 5 de la tarda té lloc la sortida de les Manages. La comitiva, formada per una vuitantena de membres, surt en formació i duu a terme, al ritme acompassat i estrident de timbals i trompetes, una desfilada per diferents carrers del poble, començant a la Placeta de l’1 d’Octubre, on té lloc l’exhibició més espectacular. Allà, els soldats romans realitzen una sèrie de vistoses evolucions: les anomenades “sardanes”, creuaments i d’altres figures de gran bellesa plàstica i armonia.
Tot seguit, les Manages inicien un recorregut pels carrers de la vila. Van a “recollir” els diferents passos o misteris, imatges situades a diferents lloc del poble i que han estat preparades, netejades i guarnides floralment pels veïns amb discreta exhuberància, i els acompanyen fins a l’església on restaran exposades fins a la nit, quan passaran a formar part de la processó. Actualment els misteris que van a recollir són: l’Assotament, conegut popularment per “Pistolets”, el Natzarè, la Dolorosa i la Pietat. Aquesta operació de desfilada i recollida de misteris dura unes dues hores -de 5 a 7-, i és el preàmbul de l’inici formal de la Processó, que tindrà lloc a partir de les dotze de la nit.